Daging dendeng is one of my favourite!! Suka gila. Kalau nak raya je mesti mintak kan mak orderkan dengan kawan dia, mak cik zah. Dendeng dia memang marvellous! Mak tak penah pulak buat sendiri. Tak tahu la mak tau buat ke tak. Maybe sebab macam leceh sikit so mak malas kot. Banyak lagi benda lain mak nak masak and of course rasa terbaek!
Masa duduk HUKM dulu pun selalu makan daging dendeng ni. Ada satu foodcourt dekat dengan BHP. Dendeng die lain sikit ngan makcik zah punya. Garing-garing tak berkuah sgt. Makan dengan sambal belacan. Perkkhh...
So, today disebabkan dah tiap-hari masak tak tahu dah nak masak apa. Asyik ulang menu sama je, so operasi meng-google pun bermula. Then jumpa la resepi daging dengeng.. Wuuhuuu. Excited uols. Tengok bahan-bahan pun semua ada kat rumah. Tak payah bak meredah snow :)
So, tanpa melengahkan masa.
Bahan-bahan :
Daging ( di potong nipis )
Kicap manis
Bahan kisar :
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili kering
(Bahan-bahan ni semua, i memang tak letak amount. Semua pun ikut sesedap rasa, sesuka hati. Itu barulah seni. Haha)
Caranya :
1. Rebus daging sampai empuk. I remembered last time mak used to put a metal spoon dalam periuk rebusan daging. Nak bagi daging cepat empuk katanya.
2. Lepas daging empuk, keluarkan. Simpan air rebusan. Then daging ditumbuk-tumbuk manja untuk leperkan and lembut kan dia lagi.
3. Daging yang dah ditumbuk tu then peramkan dalam kicap manis about 10-20minutes.
4. Then, goreng kan daging yang dah peramkan tu dengan minyak. Yang ni ikut korang, kalau suka daging tu lembut tak payah goreng lama. Kalau suka garing, boleh goreng sampai dia garing.
5. Lepas goreng daging, letak dalam bekas. Minyak yang sama tumiskan bahan kisar tu sampai masak or garing.
6. Then, masukkan balik daging tu. Kalau nak basah-basah berkuah boleh letak sikit air rebusan tadi. Jangan letak banyak. I tak letak pun sebab nak dia kering sikit.
7. Gaulkan sampai sebati, then letak garam and gula secukup rasa. Siap!
Selamat mencuba. :)
No comments:
Post a Comment